

ÖRNEK DRAMA:
Anne: Hayırlı sabahlar yavrum, hadi kalk bakalım, geç kalacaksın!
Çocuk: Besmele çeker, kalkar elini yüzünü yıkar.
Sofradakilere afiyet olsun der ve masaya oturur, yemekten önce besmele çeker,
yemekten kalkarken elhamdülillah der, herkese afiyet olsun diyerek evden
Allaha ısmarladık diyerek çıkar. Annesi ona Allaha emanet ol der, apartman çıkışında
hastaneden dönmekte olan yaşlı komşusunu görür vs. vs.)
1.1.Bismillâhirrahmanirrahim
>>Besmele ilahilerinden biri dinletili sözleri tahtaya yazılır öğrencilerin mırıldanması
Sağlanır.
İlahilerden Fatih Koca’nın “Birinci Söz” adlı ilahisi yada çocuk ilahi gruplarının
“besmele ilahisi “ dinletilebilir.
İlahiden sonra nerelerde besmele çekilir sorusu sorulur. (İlahide bu sorunun cevabı
geçiyor.)
>>Tahtaya Arapça – Türkçe ve Besmele ve Anlamı yazılır.
Öğrencilere defterlerine tahtadakileri yazmaları söylenir.
>>Besmele bir öğrenciye söylettirilir o başkasını işaret eder o da anlamını söyler o başkasını işaret eder besmeleye kısaca bismillah denir der. En sonunda grup halinde üç kişi besmeleyi okur.
-
Allah’a Şükür
-
Helal, Haram, Sevap ve Günah Kavramları
>>Yemek draması yaptırılabilir:Anne ve çocuk sofrada konuşurlar.Nimet kavramı üzerinde durulur, anne çocuğa nimetten ne anladığı sorar. Nimetlerin sadece yiyecek içecekle sınırlı olmadığını fark ettirir. Göz kapama, nefes alıp tutma ile bu organların da nimet olduğuna dikkat çekilir. Birisine iyilik yaptığımızda teşekkür beklediğimiz belirtilir. Bunca nimet veren Allah’a karşı da teşekkür borçlu olduğumuz çocuğa fark ettirilir.>>Tahtaya insanlara teşekkür etmeyen Allah’a şükretmiş olmaz hadisi yazılır.>>Minik dualar grubu yemek duası dinletilebilir. Sözleri tahtaya yazılarak, çocukların öğrenmesi sağlanabilir.
>>Tahtaya cümle yazdırılıp helal mi haram mı olduğunun öğrenciye buldurulması.>>Öğretmen evde artı puanlı ve eksi puanlı kağıt hazırlar.Öğrencilere bir hafta boyunca yaptıkları davranışlar yazdırılırBunları kartlara yazıp öğretmenin yanına gelirler.Öğretmen sevap – günah bankasının gişe memuru rolünü oynar.Yapılan davranışı karttan sınıfa okur.Davranışa göre post it kağıtlarına artı ya da eksi puanlar yazar.İyi işler için sağ omuza, kötü işler için sol omuza bunları yapıştır. Meleklerin de böyle sevap ve günahlarımızı yazdığı belirtilir. Post itler öğencinin sağ ve sol omzuna yapıştırılır.Kimin sağ omzunda daha çok kağıt birikirse sınıfa alkışlatılır.
-
Dilek ve Dualarımızda Dinî İfadeler
Tahtaya konuyla ilgili resim yapıştırılır. Bir de dini ifadeler kartonlara yazılır.Öğrencilerden eşleştirme yapmaları istenir.
-
Selamlaşıyoruz
Tahtaya hadis yazılır kim kime selam verir drama yaptırılır.Az olan çok olana, yürüyen durana, ayakta olan oturana vs.
-
“Kelime-i Tevhit” ve “Kelime-i Şehadet”i Öğreniyoruz
Öğrenciler bahçeye çıkarılır, iki sıra olurlar.Sıraların arasında öğretmen durur. Her sıranın en önünde “Kelime-i Tevhit” ve “Kelime-i Şehadet”i iyi bilen iki öğrenci görevlendirilir. Doğru söyleyen en arkaya geçer.Önce bitiren grup kazanır.

